За родители

Учени са открили, че очния контакт между Вас и Вашето дете е много важен за неговото развитие като личност.
Да оставите настрани своя телефон, да затворите компютъра, да изключите телевизора и да се фокусирате върху своето дете е първата стъпка. Да започнете заедно да играете, пеете, редите пъзели.
Очният контакт и пълното внимание, което ще отделите на своето дете ще помогнат да осъществите мечтата на всеки родител – детето Ви да стане самоуверен и самостоятелен възрастен.

Не се тревожете – бретонът не може да причини мързеливо око

Може би сте чели или чували, че неподстриганият дълъг бретон над едното или двете очи може да причини проблеми със зрението и дори да се развие мързеливо око след време. Това не е истина!
Все пак, ако бретонът е толкова плътен, закрива очите постоянно и те не могат въобще да бъдат използвани за дълго време – може би тогава е възможно.
Но все пак, ако детето Ви иска да прилича на любимия си изпълнител и да има същата прическа – спокойно, това няма да увреди зрението!

 

Има ли Вашето дете очен проблем, който може да повлияе на представянето в училище?

Според експерти, почти 50% от децата, които не се справят добре в училище имат някакъв проблем с очите. В болшинството от случаите, тези проблеми могат да бъдат лекувани съвсем успешно!

Можете да установите дали Вашето дете може да има проблем, свързан със зрението като направите приложения тест.

Изберете един от отговорите и вижте резултата накрая.

1. Детето ми се концентрира трудно.
1. никога 2. понякога 3. често
2. Необходимо е много време, за да си направи домашната.
1. никога 2. понякога 3. често
3. Детето ми се оплаква от замъглено или двойно виждане при четене.
1. никога 2. понякога 3. често
4. Детето ми се оплаква от болки в очите или главоболие при четене.
1. никога 2. понякога 3. често
5. Детето ми загубва реда, до който е стигнало при четене или пропуска думи или редове.
1. никога 2. понякога 3. често
6. Детето ми има затруднения като преписва от дъската.
1. никога 2. понякога 3. често
7. Детето ми има затруднения при писане.
1. никога 2. понякога 3. често
8. Детето ми  обръща букви, цифри или обърква подобни думи.
1. никога 2. понякога 3. често
9. Детето ми става уморено или сънливо след кратки периоди от време или неговото четене с разбиране се влошава с течение на времето.
1. никога 2. понякога 3. често
10. Детето ми се бие в училище
1. никога 2. понякога 3. често

Резултата за всеки въпрос е съответно 1,2 или 3 точки. Съберете всички отговори на 10-те въпроса и вижте указанията по-долу.

 

Сбор Какво означава този сбор
10-12 Вашето дете вероятно няма зрителен проблем, свързан с представянето в училище.
13-18 Вашето дете вероятно има зрителен проблем, свързан с представянето в училище.
19-30 Вашето дете почти сигурно има зрителен проблем, свързан с представянето в училище.

Ако полученият резултат е със сбор по-голям от 12, строго препоръчително е да посетите очен специалист, за да се изясни има ли действително някакъв очен проблем. Ако това е така, ще бъде изписано подходящо лечение или назначена корекция на зрението, за да се елиминира разстройство на зрението.

Очни проблеми в училищната възраст

25% от децата или всеки четвърти ученик има проблеми със зрението. А зрението на детето е съществено за успеха в училище.
Сигнали за зрителни проблеми:
1. често мигане
2. не използва компютъра, защото го болят очите
3. получава по-лоши оценки от обикновено
4. оплаква се от главоболие, особено в челната област
Уговорете преглед при очен специалист, ако е налице който и да е от тези симптоми. Възможно е да има късогледство, далекогледство или астигматизъм и да се налага изписването на очила. Лекарят ще ви посъветва и за правилен режим на зрителна работа.

Предучилищна възраст

Очен преглед е изключително важен. 5-10% от децата в предучилищна възраст и 25% от учениците имат очен проблем. Това е всяко четвърто дете! Ранното откриване е много важно – детските очи са толкова по-податливи на лечение, колкото по-рано започне то.
Според Американската оптометрична академия първият очен преглед при деца трябва да бъде направен на 6 месечна възраст, след това на 3 години и преди да постъпи детето в училище. За учениците препоръките са за преглед на всеки 2 години. Децата, които имат очни проблеми, трябва да бъдат преглеждани всяка година или според лечебния план на очния специалист.

Очни проблеми в предучилищната възраст
Симптоми за възможни проблеми със зрението на децата от 3 до 6 годишна възраст:Image
1. детето сяда твърде близо до телевизора
2. държи книгата много близо
3. криви си главата, за да вижда по-добре
4. присвива си очите и е чувствително към светлина
5. често има сълзене
6. затваря едното си око, за да чете или гледа телевизия
7. избягва занимания, които изискват по-добро зрение наблизо като рисуване и четене или надалече – различни игри
8. оплаква се от главоболие или уморени очи
Уговорете очен преглед, ако при детето си забелязвате който и да е от тези симптоми
По-голямата част от проблемите в тази възраст са свързани с рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм.
Късогледството е чест проблем – затруднение да се виждат ясно отдалечени обекти.
Далекогледството е много често срещано при деца, успешно се лекува и в по-късна възраст в повечето случаи не се носят очила. Нелекуваното далекогледство може да доведе до кривогледство и да се развие амблиопия и така да се стигне до намалено зрение на едното око за цял живот.

Амблиопията е замъглено или некачествено зрение на всички дистанции. Нарича се още „мързеливо око“. Представлява намалено зрение на едното око без да има анатомично нарушение. Започва по време на детството и ако не се лекува правилно, остава намалено зрение на едното око за цял живот, което не може да се коригира с очила.
Симптоми – тъй като е проблем на детската възраст, често е трудно да се открие без щателен преглед. Много често е свързана с кривогледство – тогава обикновено родителите веднага търсят лекарска помощ. Често ако се закрие едното око, детето започва да се дърпа и да плаче – това може да подскаже, че е закрито „доброто око“, т.е. това, с което детето вижда.
Причини – ако едното око е късогледо или далекогледо
– ако едното око е кривогледо
И в двата случая за да се избегне двойното виждане, мозъка избира възприятие от по-добре виждащото око. Така другото, което е с намалено зрение изостава и се използва все по-малко. Мозъка получава неправилно изображение от поразеното око, той започва да подтиска това изображение и да елиминира едното око. Резултата е намалено зрение в различна степен.
Лечение – в болшинството от случаите при назначаване на правилна корекция с очила се постига нормално зрение на двете очи и проблема се преодолява. Понякога се налага да накараме мозъка да обърне внимание на мързеливото око и за да стимулираме зрението се налага да закрием здравото око. Поставянето на превръзка на по-добре виждащото око се прави по определена от очния специалист схема. Това може да продължи седмици или месеци, като се закрива окото за няколко часа на ден или за целия ден. Ако имате затруднение с детето си по този въпрос, опитайте се да превърнете поставянето на превръзката в игра, на пирати например. При някои деца се налага вместо превръзка поставяне на капки, които да разширят зеницата в здравото око и в крайна сметка да се постигне подобен ефект. Зрението на здравото око ще се замъгли и по този начин ще принудим да започне да работи мързеливото око. Тези капки имат странични ефекти, така че към този метод се прибягва в краен случай. Ако лечението на амблиопията не запоне навреме /колкото по-рано, по-добре/, след това не е възможно подобряване на зрението на мързеливото око. Критичният период за въздействие е 8 – 10 годишна възраст.

Задължително преди училище трябва да се направи пълен очен преглед, за да има време да се изпише точна корекция ако се налага и за да сте спокойни, че детето правилно ще възприема материала в училище.
В предучилищна и училищна възраст зрителната система на детето се развива заедно с цялото тяло и е възможно да има промени в изписаните очила. Така че спазвайте точно указанията на специалиста, на който сте се доверили.
При избора на рамки за очилата – оставете детето само да ги избере, така ще е по-мотивирано да носи очилата. Важно е то да се хареса с тях. Обяснете му предимствата на очилата – че при игри ще вижда много по-добре, ще е по-силен играч, ще е по-добър в училище. Уверете се, че рамките на очилата са му удобни – никой няма да носи неудобни очила.

Нормално развитие на зрението

Зрението е най-важното от петте сетива. 80% от заобикалящия ни свят възприемаме чрез зрението. То има изключителна роля още от детството, когато се развива нервната система и се изграждат зрителните пътища. Двете очи трябва да работят в екип, в противен случай зрението може да остане лошо за цял живот.

През първите 6 месеца след раждането бебето може да фокусира само близки обекти. То ги вижда ако са в контрастни цветове като бяло, червено, черно. След 6 месечна възраст зрението се променя към по-остро и акуратно цветно зрение и по-точни очни движения.
В ранните години трябва да сте сигурни, че двете очи работят в екип. При най-малки съмнения, незабавно посетете очен специалист. В противен случай зрението може да остане лошо през целия живот.

След раждане:
• Бебето може да фокусира предмети на разстояние 20-30 см, но то не осъзнава какво вижда;
• Човешкото лице е най-интересния за бебето обект за наблюдение, но не може да разпознава лица.
• Обекти на по-далечно разстояние му изглеждат размазани;
• Понякога очите му сякаш се кръстосват, тъй като не притежава пълен контрол върху движението на мускулите си. Това е нормално.
• Новороденото фокусира по-добре върху контрастни, ярки обекти, но не прави разлика между два обекта. не обръща внимание на по-бледи обекти.
• На този етап очите му изглеждат мътни. Според количеството пигмент, формиран в ириса, цветът им може да се промени. Тази промяна при повечето бебета се случва до 6-ия месец.
. Бебето е много чувствително на ярка светлина.

До 2-рия месец:
• Вашето бебе вече може да съсредоточава погледа си върху предмети;
• Може да следи с поглед движещи се предмети.
• Започва да разпознава познати лица и предмети.
• Зрението на далечно разстояние се усъвършенства.
• Започва да развива координация между очите и крайниците. Протяга ръце, за да докосне предмет, който вижда;

До 6-ия месец:
• Бебето започва да вижда предметите и в дълбочина,триизмерно, и вече може да преценява разстоянията. Това умение му позволява да протяга ръце и взима предмети от различно разстояние;
• Вниманието му е ангажирано с околната среда и непрекъснато движи главата си, за да наблюдава какво се случва около и зад него;
• Придобива интерес към шарени илюстрации и детски играчки.
. Развива се цветното зрение.

До 8-ия месец:
• Вашето бебе вече ясно се концентрира върху предмети, а координацията между ръцете и очите бързо се подобрява;
• Ако изпусне нещо то погледа си, поглежда в правилната посока, за да го открие.

До 12-ия месец:
• Бебето вече ясно разпознава хора от няколко метра разстояние;
• Триизмерното виждане вече е добре развито, което е нужна предпоставка за бъдещото прохождане и ориентация в пространството.

1 – 2 години
. Координацията и усещането за дълбочина са добре развити.
.

Кога да посетим очен лекар?

Най-добрия път за грижата за зрението през целия живот е предпазването на очите, профилактика и ранно откриване и лечение на очните проблеми.
Kолко често децата трябва да посещават очен лекар:

Бебета
Около шестия месец от раждането всички бебета би трябвало да бъдат прегледани от очен специалист. Бебетата трябва да получат пълен и компетентен очен преглед – те никога не са тварде малки за това.

Преглед до 5 годишна възраст
Тъй като е възможно Вашето дете да има сериозен очен проблем без да разберете за него, то трябва да бъде прегледано от очен специалист между 3 и 5 год. При този профилактичен преглед ще се следи за:
– страбизъм /кривогледство/
– амблиопия /мързеливо око/
– птоза /паднал клепач/
– рефракционни аномалии /късогледство, далекогледство или астигматизъм/
Ако има фамилна история за очни проблеми или Ви изглежда, че детето Ви има някое от изброените очни състояния, непременно го заведете при очен специалист.

Предучилищна възраст
Очен преглед е изключително важен. 5-10% от децата в предучилищна възраст и 25% от учениците имат очен проблем. Това е всяко четвърто дете! Ранното откриване е много важно – детските очи са толкова по-податливи на лечение, колкото по-рано започне то.

Дори детето да няма никакви оплаквания или симптоми, които да забележите, първият очен преглед трябва да бъде направен на 6 месечна възраст, след това на 3 години и преди да постъпи детето в училище.

Задължително преди училище трябва да се направи пълен очен преглед, за да има време да се изпише точна корекция ако се налага и за да сте спокойни, че детето правилно ще възприема материала в училище.

Училищна възраст
В случай, че Вашия ученик няма никакви оплаквания или проблеми, преглед трябва да бъде правен на всеки 2 години. Децата, които имат очни проблеми, трябва да бъдат преглеждани според лечебния план на очния специалист, който следи състоянието.

Повечето млади хора имат здрави очи, но също се нуждаят от очни грижи – носене на защитни очила при спорт, при участие в други дейности, които могат да причинят очни увреждания.

Откъде можете да получите повече информация?
Очният лекар е най-добрия източник на информация за насрочване на необходимите регулярни очни прегледи с оглед предпазване и ранно откриване на очни заболявания. Той е човека, който може да прецени индивидуално за всеки отделен случай какви грижи трябва да се полагат за очите и какви предпазни мерки трябва да се взимат.
И не забравяйте – ОЧИТЕ НА ВАШЕТО ДЕТЕ СА БЕЗЦЕННИ!!!

Контактни лещи

Тийнейджъри – време за контактни лещи?

Повечето тийнейджъри, които носят очила искат да ги сменят с контактни лещи. Те вярват, че изглеждат по-добре без очила.
В повечето случаи децата в тази възраст виждат еднакво добре и с очила и с контактни лещи. С контактните лещи периферното зрение е по-добро, тъй като няма рамки, които да го ограничават. По-лесно става и носенето на слънчеви очила, които да защитават очите от вредните ултравиолетови лъчи.

Повечето родители имат притеснения относно ползването на контактни лещи. Днес това е доста лесно. Разбира се, вие познавате вашето дете най-добре. Необходима е добра лична хигиена, да се полагат грижи за контактните лещи. За да вземете правилно решение, обсъдете въпроса с вашето дете и с лекуващия го очен специалист. Имайте предвид и цената на лещите, необходимостта от ползването на разтвор за съхранение и почистване, вероятността да се загуби лещата.

Едно от големите предимства е, че детето ще носи изписаната му корекция и ще вижда добре. Освен това ще се чувства по-добре. Носенето на контактни лещи дори прави някои тийнейджъри по-отговорни.

В случай, че детето ви няма зртителни проблеми и желае да носи цветни лещи, които сменят цвета на очите – имайте предвид, че е задължителен очен преглед, за да сте сигурни, че очите са здрави и носенето на цветни контактни лещи е възможно.
Image
Носенето на лещи изисква по – сериозна дисциплина от носенето на очила, тъй като лещите изискват определени грижи. За това е важно родителите трезво да преценят способностите на своето дете и това, до каква степен то може самостоятелно да изпълни всички инструкции. Ако на детето е необходимо ежедневно да му се напомнят неща по отношение на най- обичайните домашни задължения, тогава то още не е готово за носене на лещи.
Обикновено лещите се предписват на деца на възраст над 12- 13 години. От друга страна, изследователите от Университета в Охайо изясниха, че 9 от 10 деца на възраст 8 – 11 години, след 3 месеца, вече съвършено самостоятелно могат да използват еднократни лещи и нямат никакви проблеми. Ежедневните еднократни лещи са по – скъпи, но затова пък не е необходимо да се почистват и дезинфекцират – достатъчно е детето да се научи само да ги съхранява и да ги маха.

Дигитални устройства

Децата и устройствата в наши дни са целодневно заедно. Много деца, дори от предучилищна възраст прекарват часове пред компютъра или с телефона. Това увеличава риска от развитие на зрителни проблеми във възраст, когато зрителния анализатор е недостатъчно укрепнал, за да издържи прекомерното натоварване. Често след компютъра идва ред на телевизора, после на електронната игра или телефона и така часове наред детските очи са пред някакъв дисплей.

Какво да правим?
На първо място, уверете се, че детето е седнало удобно. Екрана трябва да е 15 градуса под погледа, позата да е спокойна и отпусната. Периодично детето трябва да става от компютъра. Това ще поддържа тонуса на мускулатурата и ще успокоява погледа.

Много автори смятат, че е възможно да се провокира развитието на късогледство. Задължително е на всеки 30 мин. детето да става от компютъра и да гледа поне за 20 секунди обект в далечината. Това просто упражнение ще релаксира очните мускули и ще успокои зрението.

Понастоящем децата заменят компютъра с телевизора и така минава техния ден. Компютрите са важна част от живота и образованието, но те са допълнение, а не заместител на рисуването, четенето на книги, слушането на музика, разходката навън или игрите с другите деца.

Очните проблеми засягат едно на всеки 4 деца. Те варират от рефракционни аномалии /късогледство, далекогледство/ до сериозни очни състояния като амблиопия и кривогледство.
Родителите са отговорни за правилното развитие на детето и на неговото зрение. За да сте спокойни, правете редовно на детето си профилактичен преглед при очен специалист.

Шест умни неща, които можете да направите без усилия за своите очи

1. Давайте на очите си почивка
Голяма част от младежите имат оплаквания от сухота или зачервяване на очите.
Не само училището, уроците и четенето изморяват очите. Това важи за компютъра, лаптопа, телефона, телевизора. Получава се цял дълъг ден на претоварване на очите. За да нямате проблеми, при работа на близо ползвайте правилото 20-20-20: погледнете на 20 метра всеки 20 минути за 20 секунди.

2. Не плувайте с контактни лещи
В басейните има наличие освен на химикали и хлор, също на различни бактерии, които могат да причинят сериозна очна инфекция, особено ако ползвате контактни лещи. Възможно е да не ги махате, но трябва да ползвате плувни очила, които не пропускат вода.
Никога не използвайте вода или неподходяща течност при поставянето на лещите в контейнера. Единственото средство за тяхното съхранение и почистване е подходящ разтвор.

3. Излизайте навън
Много голяма част от времето младежите прекарват в къщи или в затворено пространство – с книги, уроци или дигитални устройства за забавление. Това повишава риска от развитие на късогледство. Да се разходите навън е полезно не само за очите, а за цялото тяло.

4. Мийте си ръцете
Конюнктивитът е заразно и бързо предаващо се заболяване на очите – секрети, драскане, червени очи. Личната хигиена е важна за предпазване от редица очни инфекции.

5. Не ползвайте чужд грим
Сигурен начин да се предаде инфекция, не само конюнктивит, а и кератит – заболяване на роговицата /предната част на окото/. Бактериите, които ги причиняват виреят много лесно в кремовидни или течни гримове. Ползвайте само собствени и не забравяйте да ги изхвърлите три месеца след като са отворени.

6. Ползвайте защитни средства по време на спорт или игра, когато това е възможно. Така ще предпазите очите от нараняване.

Мързеливо око /амблиопия/

Амблиопията, известна повече като „мързеливо око” е състояние, при което мозъка не може напълно да разпознае изображения, предавани чрез окото и като резултат зрението намалява. В повечето случаи само едното око е засегнато, но амблиопията може да причини намаляване на зрението и на двете очи.

 

Това състояние типично засяга децата в ранна възраст, като с времето нещата се влошават, ако амблиопията не е открита и лекувана правилно. Някои проучвания сочат, че мързеливо око имат 1-5% от хората, при деца под 6 год. възраст се среща у 3%. При липса на лечение, загубата на зрение може да бъде от средна до сериозна, т.е. остава намалено зрение на едното око за цял живот, което не може да се коригира с очила.

 

Зрението на едното око, без да има анатомично нарушение, намалява в най-ранна детска възраст и мозъка си избира възприятие от по-добре виждащото око. Така игнорира другото, което е с намалено зрение, то изостава и се използва все по-малко.  Мързеливото око се развива, когато нервните пътища между мозъка и окото не са правилно стимулирани. Мозъка получава неправилно изображение от поразеното око, той започва да подтиска това изображение и в резултат зрението намалява в различна степен, а окото става мързеливо. В резултат на неправилното зрително развитие едното око не може да достигне нормално зрение дори и с очила или контактни лещи.

 

Причини:

Всичко, което може да засегне зрението от раждането до 6 год. възраст, може да причини амблиопия. Това например може да бъде кривогледство, различно зрение във всяко око, късогледство или далекогледство, очна травма и други.

Казано накратко, ако едното око вижда ясно, а другото не, мозъка започва да игнорира окото с неясно виждане, в резултат на което то става мързеливо.

 

Симптоми:

Тъй като е проблем на детската възраст, често е трудно да се открие без щателен очен преглед. Много често е свързана с кривогледство – тогава обикновено родителите веднага търсят лекарска помощ. Често ако се закрие едното око, детето започва да се дърпа и да плаче – това може да Ви подскаже, че е закрито „доброто око“, т.е. това, с което детето вижда.

 

 

Лечение:

Амблиопичта не изчезва сама и нелекуваното мързеливо око може да доведе до сериозен проблем със зрението.
В идеалния случай, лечението започва в ранно детство – когато се формират сложните нервни връзки между очите и мозъка. Затова е особено важно децата да бъдат преглеждани от очен лекар между 3 и 5 год. възраст – малкото дете няма как да каже, че не вижда добре с едното око, това ще установи очния специалист.

 

В зависимост от причините и степента на зрително увреждане, лечебните методи могат да включват:
1. Изписване на очила

foto2 В голяма част от случаите при назначаване на правилна корекция с очила се постига нормално зрение на двете очи и проблема се преодолява. При по-големи деца е възможно вместо очила да се поставя контактна леща на по-зле виждащото око. Много често коригиране на зрението с очила или контактни лещи е всичко, от което се нуждаем. Корекцията с контактни лещи е особено полезна, когато има голяма разлика в диоптрите на двете очи /повече от три диоптъра/ – на практика това е единствения начин да виждат очите добре.

  1. Закриване на едното око /оклузия/

Понякога се налага да накараме мозъка да обърне внимание на мързеливото око и за да стимулираме зрението се налага да закрием здравото око. Поставянето на превръзка на по-добре виждащото око се прави по определена от очния специалист схема. Това може да продължи седмици или месеци, като се закрива окото за няколко часа на ден или за целия ден. Ако имате затруднение с детето си по този въпрос, опитайте се да превърнете поставянето на превръзката в игра, на пирати например.

images

В същото време по преценка на очния специалист по време на закриване на по-добре виждащото око, на детето се дава да прави различни упражнения, за да се спомогне на активирането на мързеливото око – като например рисуване, определени компютърни игри, пъзели и др. В много случаи, когато става дума за пренатоварване на очите от прекомерна работа на близо, упражненията имат невероятен ефект. Когато очните мускули не се използват правилно, те се изтощават, което води до очна болка, главоболие, замъглено зрение, сливащи се линии при четене, дори до двойно виждане. Но само очния специалист може да препоръча правилните упражнения за конкретния пациент.

 

= НОВО!!!!13010719_1239609729397479_28813743303545723_n

Последната новост при лечение на мързеливо око са умните очила с електронен контрол на закриването. Това са очила както всички други с тази разлика, че те използват технология с течен кристал, която позволява по-ефикасно закриване. Вградената електроника постепенно увеличава времето за закриване, което улеснява привикването.

Предимствата на тези очила са много:

– Блокира се 99,7% от видимия спектър на светлината

– Всички зони са равномерно закрити

– Никой не може да види или да разбере, че окото е закрито – това позволява по-дълготрайно закриване. Детето не се срамува, че окото е закрито – никой не разбира за това – то ще се чувства много по-комфортно без лепенките за закриване на окото.

– Закриването се увеличава автоматично – детето по-лесно свиква към лечението

– Те са с вграден микро процесор – имаме контрол върху цялото лечение

– Очилата могат да се използват докато детето играе, учи, гледа телевизия. Могат да се използват с диоптрични стъкла, ако е необходимо.
– Зрението се възстановява бързо.

 

  1. Очни капки
    При някои деца се налага вместо превръзка поставяне на капки, които да разширят зеницата в здравото око и в крайна сметка да се постигне подобен ефект. Зрението на здравото око ще се замъгли и по този начин ще принудим да започне да работи мързеливото око. Тези капки имат странични ефекти, така че към този метод се прибягва в краен случай.

 

  1. Оперативно лечение

При кривогледство в някои случаи се налага хирургично възстановяване на очните мускули. Операция се налага и при наличие на катаракта /вътрешно перде/

При повечето деца правилното лечение подобрява зрението за няколко месеца – и колкото по-рано започне, по-добре. Ако не се вземат мерки навреме, след това не е възможно подобряване на зрението на мързеливото око. Критичният период за въздействие е 8 – 9 годишна възраст. Има съобщения, вкл. и в нашата практика, за подобрение на зрението в тийнейджърска възраст, но винаги е по-добре да се започне по-рано – тогава и самото лечение е за по-кратко време.